Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η γιορτή της Καλλιακούδας



Πραγματοποιήθηκε με την πρέπουσα τιμή την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 για 38η χρονιά η επετειακή γιορτή μνήμης για την ιστορική μάχη της Καλιακούδας, που έγινε πριν 193 χρόνια, στις 28 και 29 Αυγούστου το 1823. Η εκδήλωση άρχισε νωρίς το πρωί  με Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στα Λακκώματα, που τέλεσε ο αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης.  Μετά την απόλυση εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης. Ο γνωστός μαθηματικός κ. Ηλίας Ντζιώρας, καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας Ο ΕΥΡΥΤΟΣ και αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικήε Ένωσης μίλησε για το ιστορικό της μάχης, ενώ παρέδωσε στο συντονιστή της εκδήλωσης κ. Χρήστο Γιαννακόπουλο, πρόεδρο του συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και διευθυντή του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, εργασία του με θέμα ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ  ’21 με τα ονόματα 412 αγωνιστών των χωριών ΦΟΥΡΝΑ, ΚΛΕΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΒΡΑΧΑΣ που έλαβαν μέρος στην μάχη της Καλλιακούδας.
 Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων της μάχης από τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Στεφάνι κατέθεσαν: Ο Δήμαρχος Δήμου Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης,  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Ίβρος, τ. δήμαρχος τ. Δήμου Ποταμιάς,  ως εκπρόσωπος της Μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  Κωνσταντίνος Μαντζιούτας του Μεγάλου Χωριού,  Λεωνίδας Μυζήθρας της Ροσκάς και Κωνσταντίνος Σερετάκης της Ανιάδας,  ο πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας Ο ΕΥΡΥΤΟΣ και αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλίας Ντζιώρας,  η πρόεδρος του Συλλόγου Βράχας κ. Νάνσυ Ντζιώρα, εκ μέρους της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Αμερικής ο κ. Παντελής Βαστάκης, από το
σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών ο κ. Κωνσταντίνος Μαντζιούτας,  από το Σύλλογο Καλλιακούδα ο πρόεδρος του κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, ενώ στεφάνι κατετέθη και από τον εκπρόσωπο των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο. Στην  εκδήλωση παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Καρπενησίου κ. Δημήτριος Βονόρτας, ενώ μήνυμα έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση  ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων και τον  Εθνικό μας Ύμνος που έψαλλαν οι παρευρισκόμενοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 20 Αυγούστου του 2017. Ακολούθησε το λαϊκό πανηγύρι της Καλλιακούδας. Στη θέση της ορχήστρας, κονσόλα DJ.
Φέτος, η περιφέρεια και ο Δήμος φρόντισαν κάπως τους δρόμους που οδηγούν στα Λακκώματα, βελτιώνοντας και το δρόμο Ανιάδα – Λακκώματα αλλά και το δρόμο Λακκώματα –Ψιανά. Ο δρόμος από το Μεγάλο Χωριό, πρέπει κάποτε να ασφαλτοστρωθεί.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καρπενησίου, τις Τοπικές Κοινότητες Μεγάλου χωριού, Ανιάδας, Ροσκάς και Ψιανών, και το σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Εκ μέρους του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ευχαριστούμε όλους όσους  βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η φετινή εκδήλωση και όλους όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή, τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση όσο και στο πανηγύρι και ευχόμαστε μέχρι του χρόνου να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα υλοποιεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την καθιέρωση της γιορτής ως Δημόσιας Τοπικής Εορτής για το δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: