Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Η γιορτή μνήμης για την μάχη της Καλλιακούδας



Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, που ήταν η πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου όπως έχει καθιερωθεί και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει καθιερωθεί, εορτάσθηκε η 195η επέτειος της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας, που έγινε στις 28 και 29 Αυγούστου 1823. Με τον φετινό εορτασμό συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από τότε που ανεγέρθηκε το μνημείο της των πεσόντων της μάχης  και καθιερώθηκε ο εορτασμός.
Ο εορτασμός άρχισε με την τέλεση της  Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στα Λακκώματα από τον  αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρη μετά αρτοκλασίας του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ.  Μετά την απόλυση εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων της μάχης ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος   Δήμου Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου μας και π.Δήμαρχος Δήμου Δομνίστας κ.Ιωάννης Σταμάτης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού κ. Κώστας Μαντζιούτας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και ως εκπρόσωπος του συνδέσμου Μαγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ανιάδας κ. Κώστας Σερετάκης, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιος Σταμάτης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αναδιωτών Η ΑΕΤΟΒΡΥΣΗ κ. Γεώργιος Φλώρος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης ΑΧΕΠΑ Αμερικής κ. Παντελής Βαστάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και εκ μέρους της Τ.Κ. Ροσκάς, ο εκπρόσωπος  των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου  ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.
 Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Βονόρτας και το πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. κ.Θωμαΐς Οικονόμου.
 Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο φιλόλογος και συγγραφέας πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιος Σταμάτης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  τον  Εθνικό μας Ύμνο που έψαλλαν οι παρευρισκόμενοι ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 18 Αυγούστου του 2019.  Οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν στο χώρο και κατά  παρέες έστρωσαν το τραπέζι τους «κάτω από τα βαθύσκιωτα έλατα» τραγουδώντας και χορεύοντας.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καρπενησίου, τις Τοπικές Κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών  και  Ροσκάς,  και το σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Εκ μέρους του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ευχαριστούμε όλους όσους  βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η φετινή επετειακή γιορτή μνήμης,  τον Δήμο Καρπενησίου που κατασκεύασε σκέπαστρο στο χώρο της εκδήλωσης,  και όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή. Ευχόμαστε μέχρι του χρόνου να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα υλοποιεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την καθιέρωση της γιορτής ως Δημόσιας Τοπικής Εορτής για το δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: