Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Με μεγάλη συμμετοχή η Εορτή Μνήμης για τη μάχη της Καλλιακούδας


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φέτος στην Εορτή Μνήμης για την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας. Ο εορτασμός άρχισε νωρίς το πρωί της Κυριακής  19 Αυγούστου 2012 με Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα που τέλεσε ο ιερέας του Μεγάλου Χωριού και Ψιανών Πρωτοπρεσβύτερος  Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης με τη βοήθεια δύο Διακόνων και χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.  Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης και ομιλία του πατριώτη μας ( από  Συγκρέλλου) Ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου  κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου για το ιστορικό της μάχης.  Μετά, εκπρόσωποι της πολιτείας και των συλλόγων κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι: από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης, από το Δήμο Καρπενησίου ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Σταμάτης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος  κ. Στασινός, από την Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Χωριού ο Πρόεδρος της κ. Δημήτριος Βονόρτας, από την Τοπική Κοινότητα Ανιάδας ο Πρόεδρος της κ. Νικόλαος Γραβάνης, από την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων ο πρόεδρός της  κ.Λάμπρος Καράς, από τον σύλλογο Συγκρελλιωτών η πρόεδρος κ. Φρόσω Κυρίτση, από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών η κ. Ευαγγελία Μπούρα, από τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Σωτήρης Πεσίνης, εκ μέρους των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων  ο  Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και από το Σύλλογο Καλλιακούδα ο πρόεδρός του   κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος. Επίσης παρέστησαν ο κ.Ιωάννης Ίβρος, Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Δήμου Ποταμιάς , ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σπύρος Κυρίτσης και πολύς  κόσμος.
Πρέπει επίσης να τονισθεί η παρουσία για μία χρονιά ακόμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Νικολάου, στηρίζοντας από το 1979, πρώτη χρονιά του εορτασμού, μέχρι σήμερα αυτή την εκδήλωση μνήμης. Το εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας ίσως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που στις περισσότερες Θείες Λειτουργίες που τελέσθηκαν σε αυτό, χοροστάτησε Μητροπολίτης.
Τον συντονισμό του προγράμματος έκανε ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος ο οποίος και ζήτησε να ορισθεί με Προεδρικό Διάταγμα Δημόσια Τοπική Γιορτή για την Ευρυτανία η επέτειος της Ιστορικής Μάχης της Καλλιακούδας και να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου.
Μετά ακολούθησε Λαϊκό Πανηγύρι με τη συμμετοχή του κόσμου που, κάτω από τα ψηλά έλατα, έστρωσαν το τραπέζι τους, έφαγαν  το φαγητό που είχαν μαζί τους αλλά και αυτά που διέθεταν επαγγελματίες της περιοχής και γλέντησαν.  Η ορχήστρα του κ. Καλύβα, προσφορά του δήμου Καρπενησίου, φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο για αυτό. Ο παραγωγός μελιού κ. Νίκος Κοτρώνης, κάνοντας πράξη αυτό που  γράψαμε στο περιοδικό μας ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ,  έστησε και τον πάγκο του διαθέτοντας το προϊόν του, ελπίζοντας του χρόνου να είναι πολύ οι ντόπιοι παραγωγοί που θα διαθέτουν τα προϊόντα τους.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι Σύλλογοι: Καλλιακκούδα, Μεγαλοχωριτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», Συγκρελλιωτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»,οι τοπικές κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ρωσκάς και ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Καρπενησίου  που διέθεσε την ορχήστρα για το Λαϊκό πανηγύρι, τα στεφάνια και καθάρισε το χώρο της εκδήλωσης και το δρόμο που οδηγεί σε αυτόν. Επίσης, την εταιρεία TREKING ΕΛΛΑΣ, χορηγό μεταφοράς της εορτής, που δρομολόγησε λεωφορείο της  από το Καρπενήσι προς Λακκώματα με επιστροφή, δίνοντας  την δυνατότητα σε όσους δεν διέθεταν μεταφορικό μέσο να βρεθούν στη γιορτή,  την Αντιπερειφέρεια ( πρώην Νομαρχία Ευρυτανίας) που φρόντισε για την τσιμεντόστρωση του χώρου της εκκλησίας και του μνημείου και ελπίζουμε ότι μέχρι του χρόνου θα πραγματοποιήσει την κατασκευή σκέπαστρου στον ίδιο χώρο , τους συνεργαζόμενους Συλλόγους Μεγαλοχωριτών και Συγκρελλιωτών και της τοπικές κοινότητες για την συνεργασία μας στην πραγματοποίηση ης εκδήλωσης.
                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: