Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η γιορτή για τη μάχη της Καλλιακούδας

Γιορτάστηκε την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010 η επέτειος της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας που έγινε πριν 187 χρόνια ( στις 28 και 29 Αυγούστου 1823). Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Ευρυτάνων Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ μαζί με το Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και συνδιοργανωτές την ΤΕΔΚ Ν.Ευρυτανίας και τους Δήμους Δομνίστας και Ποταμιάς.
Η εκδήλωση άρχισε νωρίς το πρωί με Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα που τελέσθηκε από το ιερέα του Μεγάλου Χωριού π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρη. Μετά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης και ακολούθησε ομιλία από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Νικόλαο Καρλιάμπα που αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών συλλόγων. Παρέστησαν και κατέθεσαν σταφάνι: ο αναπληρωτής Νομάρχης κ. Αλκης Παπασπύρου, ο δήμαρχος Καρπενησίου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν.Ευρυτανίας κ. Β.Καραμπάς, ο δήμαρχος δ.Ποταμιάς κ. Γ.Ιβρος, ο αντιδήμαρχος δ.Δομνίστας κ.Ν.Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Ανιάδας κ. Π.Σερετάκης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού και Λαογραφικού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Γ. Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών κ.Γ.Σταυράκης, ο κ. Αραπογιάννης από το σύλλογο Μεγαλοχωριτών Αμερικής, ο κ. Ζηνέλης από τον αθλητικό σύλλογο ΑΙΑΝΤΑ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου φίλων Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κ. Ν.Καρλιάμπας, ο ταμίας της εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ.Χρ.Γιαννακόπουλος και από το Σύλλογο ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ο κ. Κ.Μπακατσιάς . Επίσης παρέστησαν η αντινομάρχης κ.Α.Φακίτσα, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ.Χονδρός, ο αντιδήμαρχος δ.Π|οταμιάς κ. Ν.Γραβάνης, ο ταμίας του Μουσειακού Κέντρου κ.Παύλος Νταλλής. Επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου κ.Κώστας Μπακογιάννης λίγο πριν ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος , Πρόεδρος του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και Διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ.
Μετά ακολούθησε το λαϊκό πανηγύρι της Καλλιακούδας όπου η οργανωτική επιτροπή πρόσφερε γεύμα στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών συλλόγων και άφθονο κρασί στους παρευρισκομένους, οι οποίοι μπορούσαν να προμηθευτούν φαγητό από επαγγελματίες της περιοχής που ανέβηκαν γι’ αυτό το λόγο στην ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ. Ο κρύος καιρός δεν επέτρεψε φέτος σε πολλούς να ανεβούν στη γιορτή που έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής αφού πραγματοποιείται συνεχώς τα τριάντα δύο τελευταία χρόνια. Και όπως τόνισε και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης «..Όπως η πολιτεία έχει χρέος να διδάσκει την ιστορία στα παιδιά μας μέσα από τα σχολικά βιβλία της ιστορίας, έτσι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν καθήκον να αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, που δεν αναφέρετε ή αναφέρετε ελάχιστα στα σχολικά βιβλία της ιστορίας και να την διδάσκουν. Αυτό το καθήκον οι Σύλλογοί μας το εκπληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: