Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Γιορτάσθηκε στις 16 Αυγούστου 2015 η επέτειος της μάχης της Καλλιακούδας



Με τη δέουσα τιμή εορτάσθηκε και φέτος για 37η χρονιά η επέτειος της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας. Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου, που φέτος ήταν στις 16 Αυγούστου 2016, στη θέση Λακκώματα, όπου έχει ανεγερθεί το μνημείο των πεσόντων της μάχης , αλλά και το εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας, πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση μνήμης  με οργανωτές το σύλλογο Καλλιακούδα και συνδιοργανωτές τον δήμο Καρπενησίου, την Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού και το Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών.

Η εορτή άρχισε νωρίς το πρωί από τον π. Λάμπρο Ανδρεάκη, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολύδροσου Χαλανδρίου, που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας. Μετά το σχόλασμα εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης από τον π. Λάμπρο και τον π. Κων/νο Λαμπαδάρη, εφημέριο των ενοριών Μεγάλου Χωριού και Ψιανών. Ακολούθησε η εκφώνηση του ιστορικού της μάχης, που λόγω ξαφνικού κωλύματος του ομιλητή κ. Φώτη Κουλαρμάνη, προέδρου της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, τ. δικηγόρου και επίτιμου διευθυντή των Οικονομικών επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών, διάβασε η κόρη του    κ. Ηλιάνα Κουλαρμάνη με υποδειγματικό τρόπο.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων της μάχης από τους παριστάμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Στεφάνι κατέθεσαν: Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας κ. Νικοπολίδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Βονόρτας εκ μέρους του Δήμου Καρπενησίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Σταμάτης, τ.Δήμαρχος Δ. Δομνίστας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του Δ. Καρπενησίου, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  Κωνσταντίνος Μαντζιούτας του Μεγάλου Χωριού και Λεωνίδας Μυζήθρας της Ρωσκάς, ο κ. Χρήστος Κολοβός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αγρινίου, εκ μέρους του δήμου του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρωσκιωτών κ. Χρήστος Κρίκος, από το Σύλλογο Καλλιακούδα το μέλος του Δ.Σ. κ. Σταύρος Κατής, ενώ στεφάνι κατετέθη από την Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων και τον εκπρόσωπο των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο. Επίσης στην εκδήλωση παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Καρπενησίου και τ. δήμαρχος Δ. Ποταμιάς κ. Ιωάννης Ίβρος, ενώ μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης. Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ευχαρίστησε τους παριστάμενους στην εκδήλωση για την παρουσία τους και ξεχωριστά : τον ιερέα π. Λάμπρο Ανδρεάκη, τον ομιλητή κ. Φώτη Κουλαρμάνη, τον ιερέα π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρη και  τον ιεροψάλτη κ. Νικόλαο Λιάππη, τους  Δημήτριο Βονόρτα, Σταύρο Κατή, την οικογένεια Κώστα Κουτρούμπα για την περιποίηση της εκκλησίας, τον δήμο Καρπενησίου που διέθεσε τα στεφάνια, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εφημερίδες και ραδιόφωνο  και τις ευρυτανικές ιστοσελίδες που πρόβαλαν την εκδήλωση  και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της,  ενώ ευχήθηκε του χρόνου 21 Αυγούστου 2016, που θα εορτασθεί η 193η επέτειος της μάχης  να έχει δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα που θα χαρακτηρίζει τη γιορτή Δημόσια Τοπική γιορτή για το δήμο Καρπενησίου, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο το 2013. Η τελετή έληξε με τους παριστάμενους να ψέλνουν τον εθνικό μας Ύμνο. Ο σύλλογος Καλλιακούδα πρόσφερε ένα μικρό κέρασμα ( λουκούμι-πορτοκαλάδα) ενώ η πέτρινη βρύση με τη φροντίδα του Νίκου Μαριότη έτρεχε κρύο νερό από την Κρύα Βρύση. Ακολούθησε το Λαϊκό πανηγύρι της Καλλιακούδας. Φέτος ο δήμος δεν διέθεσε λόγω των οικονομικών δυσκολιών ορχήστρα, αλλά ο σύλλογος Καλλιακούδα φρόντισε και με γεννήτρια και μικροφωνική εγκατάσταση υποστήριξε μουσικά το πανηγύρι.  Ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και  ερασιτέχνες οργανοπαίχτες   του κλαρίνου έπαιξαν  επαγγελματικά τα « δικά μας τραγούδια ».

Εκ μέρους του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ευχαριστούμε όλους όσους  παραβρέθηκαν στην γιορτή, τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση όσο και στο πανηγύρι.