Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ






Αφορμή για αντάμωμα εκπροσώπων των Γιολδασαίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδος  αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου  ΣΤΑ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ. Εκπρόσωποί  τους από την Ήπειρο (περιοχή Φιλιππιάδας), Παλαμά Καρδίτσας, Λαμία,  Αγρίνιο αλλά και από διάφορα Ευρυτανικά χωριά έδωσαν το παρόν. Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ευγένιος ο Αιτωλός στο Καρπενήσι, και οργανώθηκε από το Σύλλογο Ευρυτάνων Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ανωγειατών Φιλιππιάδας και Περιχώρων  και την υποστήριξη του Συνδέσμου ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ.
Παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Αττικής και τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων. Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασ.Καραμπάς, εκπρόσωποι του κλήρου, ο πρόεδρος του Μουσειακού Λαογραφικού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Δασάρχης Καρπενησίου κ. Γ.Φάκας, ο Διοικητής του ιδρύματος Πρόνοιας Καρπενησίου κ. Αθανασιάς  και ικανοποιητικός αριθμός ακροατών. Μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ.Κ.Μπακογιάννης.
  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για μία φορά ακόμα η απουσία του πνευματικού; κόσμου του Καρπενησίου από μία πνευματική εκδήλωση αλλά και Ευρυτάνων που «συρρέουν» σε ημερίδες και συνέδρια. Ήταν η ώρα του καφέ στην πλατεία...
Για το βιβλίο μίλησαν  ο κ. Παναγιώτης Βλάχος, Φιλόλογος-τ. Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης που με τον ξεχωριστό του λόγο καθήλωσε το ακροατήριο και η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν.Ευρυτανίας που παρουσίασε αναλυτικά το βιβλίο. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κκ. Μπούρας, Κοντογεώργος, Καραμπάς, ενώ προσφώνησαν το ακροατήριο  ο Πρόεδρος του συλλόγου  ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ κ. Χρ.Γιαννακόπουλος, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, και  ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας  Ανωγειατών Φιλιππιάδας κ. Βασ. Γιολδάσης, ενώ παρέμβαση έκανε ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Γιολδάσης που πρότεινε και την αδελφοποίηση της Αδελφότητας  με το Σύλλογο ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ. Τελευταία μίλησε ο συγγραφέας –Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος που ευχαρίστησε  τους ομιλητές και τους  παρευρισκομένους. Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση προσφορά της Αρτοποιίας -Ζαχαροπλαστικής ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΑΒΕΕ με καταστήματα  στην Άρτα, Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό.
 .

Ημέρα προσωπικής εργασίας στα Ψιανα

Εορτάσθηκαν τα 190 χρόνια από τη μάχη της Καλλιακούδας








Με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου εορτάσθηκε και φέτος η   Εορτή Μνήμης για την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας. Ξεχωριστή η φετινή ημέρα του εορτασμού για τους εξής λόγους: Φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τότε που έγινε η μάχη (28 και 29 Αυγούστου 1823). Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια εορτασμού της μάχης (ο εορτασμός άρχισε το 1979). Φέτος πήρε την ιστορική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου να κηρυχτεί η εορτή για την επέτειο της μάχης της Καλλιακούδας δημόσια τοπική εορτή για το Δήμο Καρπενησίου και να εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου.
 Ο εορτασμός άρχισε νωρίς το πρωί της Κυριακής  18 Αυγούστου 2013 με Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα που τέλεσε ο ιερέας του Μεγάλου Χωριού και Ψιανών Πρωτοπρεσβύτερος  Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης  και χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.  Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης και ομιλία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, Δρ Φιλολογίας, προϊσταμένης των Γενικών αρχείων του Κράτους Ν.Ευρυτανίας για το ιστορικό της μάχης.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των Συλλόγων. Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι: από τον Δήμο Καρπενησίου ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης, από την  Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κατσιαρός, από την Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Χωριού ο Πρόεδρος της κ. Δημήτριος Βονόρτας, από την Τοπική Κοινότητα Ανιάδας ο Πρόεδρος της κ. Νικόλαος Γραβάνης,  από την Τοπική Κοινότητα Ρωσκάς  ο Πρόεδρος της κ. Λεωνίδας Μυζήθρας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωσκιωτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   ο πρόεδρός του   κ. Χρ.Κρίκος, από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρίκης  ο πρόεδρός του   κ. Φ.Καράς,  από το Λαογραφικό και Μουσειακό Κέντρο Ευρυτανίας Ο ΕΥΡΥΤΟΣ ο αντιπρόεδρός του κ.Δημ.Φαλλής, από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών η κ. Ευαγγελία Μπούρα, από τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Σωτήρης Πεσίνης, εκ μέρους των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων  ο  Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και από το Σύλλογο Καλλιακούδα ο πρόεδρός του   κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Επίσης παρέστη ο κ.Ιωάννης Ίβρος, Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Δήμου Ποταμιάς. Για μία ακόμη χρονιά  τίμησε με την παρουσία του τους νεκρούς της μάχης  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Νικόλαος.
Τον συντονισμό του προγράμματος έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Μετά ακολούθησε Λαϊκό Πανηγύρι με τη συνοδεία της ορχήστρας δημοτικών τραγουδιών του κ. Καλύβα, προσφορά του Δήμου Καρπενησίου.
Ο καλός καιρός παρακίνησε αρκετούς να ανέβουν στην Καλλιακούδα και να βρεθούν στο πανηγύρι. Η βελτίωση του οδικού δικτύου είναι πρωταρχικός στόχος για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην περιοχή.
Εκ μέρους του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ευχαριστούμε τους συνδιοργανωτές: τον δήμο Καρπενησίου, τους συλλόγους Μεγαλοχωριτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και  Συγκρελλιωτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», και τις  τοπικές κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ρωσκάς. Επίσης, όλους όσους για 35 χρόνια στήριξαν και στηρίζουν αυτή την εκδήλωση μνήμης.


Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ημέρα Προσωπικής Εργασίας στα Ψιανά το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013




Ο Σύλλογος « Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ» και η Τοπική κοινότητα Ψιανών σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου στα πλαίσια των γιορτών Δάσους 2013 πραγματοποιεί το  Σάββατο 17 Αυγούστου 2013   στα Ψιανά  την 2η Ημέρα Προσωπικής Εργασίας.
Στα πλαίσια αυτής της δράσης θα σημανθεί  και καθαριστεί το μονοπάτι από την Αγία Παρασκευή μέχρι το  Κτίσμα.
Η δραστηριότητα θα αρχίσει  στις 8:00 το πρωί από την Αγία  Παρασκευή.
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να έχουν μαζί τους:  τσαπί ή τσεκούρι ή φτυάρι ή κλαδευτήρι ή λοστό και το σακούλι τους  με το παγούρι  και το κολατσιό σας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Ο Σύλλογος  « Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ», ο Δήμος Καρπενησίου, ο Σύνδεσμος Μεγαλοχωριτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και οι  συνδιοργανωτές Τ.Κ. Μεγάλου Χωριού, Τ.Κ. Ψιανών, Τ.Κ. Ρωσκάς, Τ.Κ. Ανιάδας και ο Σύλλογος Συγκρελλιωτών  «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», σας προσκαλούν  την  Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 στην   καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας που φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τότε (28 και 29 Αυγούστου 1823).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης  είναι:
Ø     7:30 π.μ.  Θεία Λειτουργία  στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.
Ø     10:15 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης.
Ø     Ομιλία από την κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Δρ. Φιλολογίας-Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Νομού Ευρυτανίας  για το ιστορικό της μάχης.
Ø     Κατάθεση στεφάνων
Θα ακολουθήσει το λαϊκό πανηγύρι της Καλλιακούδας με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας και ελεύθερο χορό προσφορά του Δήμου Καρπενησίου.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να φροντίσουν για τον εφοδιασμό τους.
Θα διατίθενται  σουβλάκια, αναψυκτικά, μπύρες, κρασί κ.λ.π. από επαγγελματίες ιδιώτες, ενώ μπορείτε να φέρετε το φαγητό σας για ένα αξέχαστο γεύμα κάτω από τα έλατα της Καλλιακούδας. Καλούνται οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων (μέλι, τσάι, ρίγανη κλπ) να έρθουν στην Καλλιακούδα και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Δεν θα σταλούν ατομικές προσκλήσεις.

Παρουσίαση του βιβλίου ΣΤΑ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ




Ο σύλλογος ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ από ιδρύσεώς του υπηρετεί το σκοπό της καταγραφής της ιστορίας του τόπου μας με κάθε μέσο που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ευγένιος ο Αιτωλός στο Καρπενήσι,  το βιβλίο του μέλους του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιου Γιαννακόπουλου με τίτλο ΣΤΑ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ανωγειατών Φιλιππιάδας και Περιχώρων  και την υποστήριξη του Συνδέσμου ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο κ.Παναγιώτης Βλάχος, Φιλόλογος-τ. Γενικός Επιθεωρητής Μέσης εκπαίδευσης και η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ν.Ευρυτανίας.